Pět důvodů, proč začít používat lyofilizované ovocné prášky

Prášky z ovocných plodů jsou dokonalým způsobem, jak doplnit jakýkoliv jídelníček, zejména pro ty, kteří často cestují nebo kteří mají rušný životní styl. I když jsou prášky dehydratované, obsahují stejné vitamíny a minerály jako jejich čerstvé a zmrazené protějšky. Jsou pohodlné, všestranné a dostupné po celý rok.

Zde je pět důvodů, proč byste měli začít používat lyofilizované ovocné prášky.

fruit-powders-2

Jsou 100% přírodní a vhodné i pro vegany

Vzhledem k tomu, že jsou plody dehydratované procesem lyofilizace (proces sušení mrazem), zachovávají si veškeré živiny, díky nimž jsou ovocné prášky tak zdravé.

Prášky neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervační látky a jsou plné vitamínů a enzymů prospěšných pro tělo.

Praktické na cestách

Sto gramů prášku odpovídá 700 gramům čerstvých ovocných plodů. Pro ty, kteří jsou na cestách, je díky tomu správné množství vitamínů mnohem dostupnější. Prášky jsou lehké a snadno přenosné, ale stále mají všechny potřebné živiny. Existuje široká škála druhů, ze kterých si můžete vybrat a všechny se snadno míchají a začleňují do řady receptů.

Lyofilizované ovoce v práškové formě usnadňuje dodržování zdravé výživy. Je praktické mít vždy po ruce pár balíčků ovocného prášku, když není k dispozici čerstvé ovoce a zelenina.

Podporují mnoho tělesných funkcí

Ovocné prášky jsou vyrobeny z celých plodů a obsahují velké množství polyfenolových sloučenin. Jedná se o vynikající antioxidanty v potravě, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Prášky, které obahují také semena, jsou navíc dobrým zdrojem mastných kyselin.

Po staletí lidé používali ovocné plody pro léčebné i nutriční účely. Ovoce je bohatým zdrojem antioxidantů a obsahuje silné čistící vlastnosti, které pomáhají při detoxikaci. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, které způsobují poškození buněk a oxidační stres. To může vést k předčasnému stárnutí pokožky, zhoršenému vidění, a dokonce i kognitivnímu poklesu. Získání dostatečného množství antioxidantů může chránit vaše tělo před mnoha problémy souvisejícími s poškozením buněk.

Kromě obsahu antioxidantů jsou tyto doplňky také skvělým zdrojem vlákniny. Vláknina je zásadní pro udržení zdravého trávicího systému a pomáhá k delšímu pocitu sytosti. Navíc pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi v rovnováze, takže během dne nezažijete nárůsty a poklesy energie.

Také mají mnoho vitamínů a minerálů, které podporují četné tělesné funkce. Mohou zlepšit metabolismus, chránit imunitní systém a posílit zdraví plic, cév, srdce a ledvin. Jsou také prospěšné pro zmírnění zánětu uvnitř i vně těla.

Neuvěřitelná všestrannost

Dalším důvodem, proč byste měli začít používat lyofilizované ovocné prášky, je to, že se jedná o vysoce všestranný doplněk. Existuje velký výběr druhů a stejně tak i mnoho způsobů, jak experimentovat s různými příchutěmi a recepty.

Pro ty, kteří chtějí něco extra ve svých domácích lahůdkách, může ovocný prášek přidat lahodnou chuť do koláčů, muffinů a palačinek. Ale pečivo není jediná věc, která s ním chutná skvěle.

Kefír, tvaroh, neochucený jogurt, ovesné vločky a marinády těží z přirozené sladkosti prášku z ovoce. Smíchejte trochu v šálku rostlinného mléka a získáte ovocnou alternativu k čokoládovému mléku. A samozřejmě nikdy nemůžete nic pokazit přidáním prášku do ovocného smoothie!

Trvanlivost

Při porovnávání množství energie potřebné k ukládání a zpracování čerstvých plodů, vyžaduje lyofilizovaný prášek mnohem méně, protože nemusí být chlazen nebo zmrazen. Stejně tak nepodléhají zkáze tak rychle jako čerstvé potraviny. Při skladování ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě mohou prášky zůstat čerstvé až dva roky. To pomáhá zmírnit některé problémy způsobené plýtváním potravinami.

 chia-seeds-acai-pudding-PPGUSAL-1024x774

Pár tipů, jaké ovocné prášky vyzkoušet

Acai Berry prášek

Acai berry prášek je jedním z nejlepších způsobů, jak zajistit, že máte dostatek vlákniny ve vaší stravě. Kromě toho má tento doplněk také řadu živin, konkrétně vitamín A, hořčík, mangan a vápník.

Prášek z moruše černé

Prášek z moruše černé je plný vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, K, draslík a železo. Obsahuje moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá k udržení zdravé hladiny glukózy. Skvěle se hodí do jakéhokoli sladkého dezertu, který obohatí svou netradiční chutí.

Třešňový prášek

Třešňový prášek chutná jako koláč, ale může být dokonalým doplňkem pečiva i pikantních pokrmů. Má dostatek vlákniny, vitamínu A a vitamínu C, které pomáhají chránit imunitní systém.

Malinový prášek

Malinový prášek vám umožní vychutnat si chuť tohoto ovoce po celý rok. Je vynikajícím zdrojem antioxidantů a vitamínů C a E. Malinová ovocná chuť je ideální pro obohacení jakéhokoli jídla.