Papáju nazval Kryštof Kolumbus "ovocem andělů" pro její neodolatelnou, převážně sladkou chuť, která připomíná kombinaci manga, banánů a ananasu.
Má žluto-zlatou až červeno-zlatou barvu se zeleným odstínem a měkkou, krémovitou konzistenci.
Odkud papája pochází?
Papája se pěstuje v tropickém podnebí v Severní a Jižní Americe, Asii a Africe. Po tisíce let byla používána jako účinný způsob, jak změkčit maso. Obsahuje papain, enzym, který pracuje na rozbití řetězců bílkovin v mase.
Jamajka je domovem několika druhů papáji, z nichž všechny mají vysoký obsah antioxidantů, jako jsou vitamíny C, E, B, beta-karoten, minerály a vláknina.
Papája nabízí mnoho zdravotních výhod, které spolu s vyváženou stravou a pravidelným cvičením mohou podpořit delší a zdravější život.
Zde jsou některé překvapivé skutečnosti a zdravotní přínosy papáji.
Nutriční fakta
Papája má velmi málo nasycených tuků, cholesterolu a sodíku. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, folátu a vitamínů A a C. Dále obsahuje také malé množství vápníku, hořčíku a vitamínů B a K.
Papája má vysoký obsah cukru, odkud pochází asi 92% kalorií v tomto ovoci.
Zdravotní benefity papáji
Toto ovoce je skvělým zdrojem antioxidantů, zejména karotenoidů, které dávají papáje, grapefruitům, pomerančům a dalším plodům jejich zářivé barvy. Karotenoidy pomáhají rostlinám fotosyntetizovat. U lidí působí jako antioxidanty, které bojují proti volným radikálům.
Bylo prokázáno, že karotenoidy, spolu s dalšími antioxidanty v papáje, zabraňují některým typům rakoviny, zlepšují zdraví zraku, snižují zánět, posilují imunitní systém a pomáhají kardiovaskulárnímu zdraví tím, že snižují šance na onemocnění.
Karotenoidy, stejně jako některé další antioxidanty uvnitř papáji, mají vysokou biologickou dostupnost, což znamená, jak snadno tělo absorbuje živiny a využívá je. Papája má vyšší biologickou dostupnost než rajčata, mrkev a další potraviny.
Několik studií zjistilo, že konzumace papáji může snížit oxidační stres, zejména u starších dospělých, u pacientů s prediabetem, mírnou hypotyreózou a onemocněním jater.
Výhody papáji zde však nekončí. Další studie provedená s pacienty s Alzheimerovou chorobou ukázala, že konzumace papáji po dobu půl roku by mohla snížit poškození DNA v případě oxidačního stresu až o 40%.
Každodenní výhody a využití
Čerstvá papája není jediným způsobem, jak získat četné výhody, které nabízí. Procesem lyofilizace jsou zachovány veškeré živiny, které ovoce obsahuje. Snadno je tak můžete přidat do svého každodenního jídelníčku.
Vysoký obsah vlákniny v papáje může podpořit hubnutí a zároveň je to nezbytná součást vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Vláknina v tom hraje roli dvěma způsoby: udržuje delší pocit sytosti a také pomáhá s trávením, což je klíčová součást řízení hmotnosti.
Vitamín C obsažený v papáje je skvělý v prevenci proti běžným nemocem a nachlazení. Pomáhá posilovat imunitní systém, aby zůstal zdravý a odolný po celý rok.
Existují desítky způsobů, jak z papáji učinit pravidelnou součást stravy. Vyzkoušejte je i vy a využijte zdravotních výhod, které nabízí.
Použité zdroje: